Openingstijden
08:00 tot 17:00 uur
Praktijkadres
Katwijkerweg 7, Rijnsburg
Inschrijven
Nieuwe patiënten
071-4021818
Spoedlijn: Toets 1

Een spiraaltje laten plaatsen

In de praktijk plaatsen wij ook spiraaltjes. Voordat wij een spiraaltje kunnen plaatsen moet u eerst op het spreekuur komen.

Informatie over het spiraaltje

Het spiraaltje

Het spiraaltje is een kunststof ankertje (24 tot 36 mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Aan het spiraaltje zitten 2 soepele draadjes. Die komen vanuit de baarmoeder door je baarmoedermond naar je vagina. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen. Jij of je partner voelen de draadjes niet, ook niet bij de seks

Na verwijdering van een spiraaltje kunt u snel weer zwanger worden. Spiraaltjes beschermen niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. De twee meest gebruikte soorten zijn het koperspiraaltje (met koperdraad omwikkeld) en het hormoonspiraaltje (dat het hormoon progestageen afgeeft). Beide spiraaltjes zijn heel betrouwbaar.

Hoe werkt het koperspiraaltje?

Het koperspiraaltje houdt de bevruchting tegen:

  • Het maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel.
  • Het maakt de zaadcellen die uw baarmoeder binnenkomen onvruchtbaar.
  • Het is heel betrouwbaar: van de duizend vrouwen die het koperspiraaltje gebruiken, raken er per jaar maximaal tien zwanger.
  • Het is direct werkzaam.
  • Het maakt dat de menstruaties meestal wat langer duren dan u gewend was, en kan met wat meer bloedverlies en krampen gepaard gaan.
  • Soms kan er ook tússen de menstruaties wat bloedverlies optreden.
  • Blijft tien jaar werkzaam.

Hoe werkt het hormoonspiraaltje?

Het hormoonspiraaltje:

  • Geeft een zeer kleine hoeveelheid vrouwelijk hormoon (progestageen) af waardoor het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling van een bevruchte eicel. Ook wordt het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen.
  • Het is heel betrouwbaar: van de duizend vrouwen die het hormoonspiraaltje gebruiken raken jaarlijks één of twee zwanger.
  • Het is direct werkzaam als u het tijdens de menstruatie laat inbrengen.
  • Kan soms lichte bijwerkingen geven zoals gespannen borsten en lichte misselijkheid.
  • Maakt dat de menstruaties meestal minder hevig en pijnlijk zijn en minder lang duren.
  • Soms kan er ook tússen de menstruaties wat bloedverlies optreden.
  • Maakt vaak dat de menstruaties helemaal wegblijven. Dit kan geen kwaad.
  • Blijft vijf jaar werkzaam.

 

Wie kan een spiraaltje gebruiken?

Een spiraaltje is voor bijna iedere vrouw geschikt, ook als u nog geen kinderen heeft gehad. Het koperspiraaltje is minder geschikt als u van u zelf al pijnlijke menstruaties heeft of daarbij veel bloed verliest. In dat geval is het hormoonspiraaltje misschien geschikter.

Voor het spiraal geplaatst wordt moet zeker zijn dat u geen ontsteking heeft van de vagina, de baarmoeder of de eierstokken.

Het inbrengen

Neem een uur voor het plaatsen van het spiraal eventueel een pijnstiller. Bijvoorbeeld paracetamol 1000mg of ibuprofen 600 mg. Eventueel kunt u ibuprofen combineren met paracetamol. Dit kan eventuele pijn of krampen verminderen.

Meestal wordt het spiraaltje tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht. U bent dan zeker niet zwanger en het spiraaltje is direct betrouwbaar. U gaat liggen met gespreide benen. Eerst wordt met inwendig onderzoek de ligging van uw baarmoeder gevoeld. Dan wordt het speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. De baarmoedermond wordt met een speciale tang vastgepakt. Met een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven. Het hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes worden op maat geknipt.

Hoe gaat het verder?

Na het inbrengen van een spiraaltje kunt u zich even duizelig voelen. Wanneer u zich weer goed voelt, kunt u direct naar huis. Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen. Wanneer u van tevoren een pijnstiller heeft ingenomen helpt die nog een paar uur. Heeft u geen pijnstiller ingenomen dan kunt u dat – zo nodig – achteraf alsnog doen. Neem contact op met de praktijk als u in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje koorts of aanhoudende buikpijn krijgt.

Controle en zelfcontrole

Na inbrengen van het spiraaltje is er een kleine kans dat het spiraaltje niet goed blijft zitten. Kom daarom na zes weken voor controle. Daarna kunt u ook zelf controleren of het spiraaltje nog goed zit, bij voorkeur na de menstruatie. Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder. Gebruik dan tijdelijk een condoom en maak een afspraak op de praktijk.

Afscheiding

Vrouwen die een spiraaltje dragen, krijgen mogelijk wat meer last van normale vaginale afscheiding (witte vloed). Dat kan geen kwaad. Neem contact op als u last heeft van abnormale afscheiding, aanhoudende buikpijn en koorts.

©2024 Huisartsenpraktijk Nieuw Rapenburg Privacyverklaring Cookies Opnames

Webontwikkeling: 2nd Chapter